Critical Alignment Therapie

Hoofdstand
Critical Alignment Therapie is geschikt voor eenieder die  inzicht wil krijgen in zijn of haar klacht en zelfstandig wil leren oefenen ter bestrijding ervan.

De therapie richt zich (door oefeningen) op de ontspanning van de stijve spieren zodat het lichaam weer recht kan gaan staan. Dan kunnen de diepe spierlagen (houdingsspieren) in de wervelkolom weer actief worden. Deze houdingsspieren zijn uitstekend in staat het lichaamsgewicht zonder spanning te dragen.

Hierdoor komen de beklemde gebieden weer vrij zodat er een vrije circulatie ontstaat in de bloeddoorstroming, de ademhaling en de werking van de zenuwen. Het lichaam hoeft dan niet meer te compenseren, waardoor klachtenpatronen verdwijnen.

Het uitgangspunt  voor chronische klachten is dat stress en een verkeerde houding zorgen voor een te hoge spanning in de spieren van de schouders, bovenrug en nek, of in andere gevallen juist in de lage rug.

Deze spierspanning zorgt voor vervormingen van het skelet waardoor zenuwen en bloedvaten beklemd raken en klachten veroorzaken. Verder zorgt een te hoge spierspanning voor stijfheid in de rug waardoor de beweging niet meer vrij kan worden doorgeven.

Critical Alignment doorbreekt spanning/blokkades en maakt de doorgifte van beweging vrij. Hierdoor ontstaat een natuurlijke, veerkrachtige alignment (uitlijning). Het lichaam leert om weer licht en zonder pijn te bewegen.
Samen gaan we opzoek naar jouw spanning/blokkades om daarin te gaan ontspannen. Vanuit die ontspanning gaan we kracht opbouwen. Hiervoor werken we met een aantal hulpmiddelen. Deze geven richting aan je ontspanning, zorgen ervoor dat deze aankomt op de plaatsen waar dit bedoeld is. We werken bijvoorbeeld met stripjes, boogjes en hoofdstandbankjes.